Energielabel

Hoe energiezuinig is jouw huis?

Direct contact opnemen

Een energielabel laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig je huis is. Zo kun je als koper gemakkelijk een inschatting maken van de maandelijkse stookkosten. Als verkoper is het verplicht een energielabel aan te leveren zodra je je woning hebt verkocht.

Wat zegt zo’n energielabel?

Het energielabel is ingedeeld in klassen. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming. Het label maakt op deze manier inzichtelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn.

Het energielabel vanaf 2021

Vóór 2021 kon je eenvoudig online een energielabel aanvragen, tegen lage kosten. Een erkend deskundige keurt deze kenmerken op afstand, en vanuit de Rijksoverheid komt de vaststelling van het label. Dit vereenvoudigde label maakt plaats voor een uitgebreid energielabel. Heb je al eerder een vereenvoudigd label laten vaststellen? Dan blijft dit gewoon 10 jaar geldig.

Het uitgebreide energielabel

Voor een uitgebreid energielabel maak je een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Deze afspraak duurt zo’n 1 tot 2 uur waarin de adviseur je huis bekijkt en kenmerken van je woning inventariseert. Denk aan:

  • de afmetingen van je huis
  • de isolatie, bijvoorbeeld van muren en daken
  • de installaties, bijvoorbeeld de cv-ketel en zonnepanelen

Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor onder meer verwarming, koeling en ventilatie. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger vastgesteld. De adviseur maakt ook inzichtelijk welke verbeteringen er mogelijk zijn. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.

Kosten uitgebreid energielabel

Wat dit uitgebreide energielabel gaat kosten? Dat stelt de energieadviseur zelf vast. Een energielabel heb je al vanaf € 249 ,- incl. BTW. Walton makelaars kan een energielabel regelen voor jouw woning.

Lees alles over het nieuwe energielabel:
https://nos.nl/artikel/2485174-raad-van-state-beter-checken-op-vleermuizen-voor-isolatie-spouwmuur

https://www.ad.nl/wonen/deze-invloed-heeft-het-energielabel-op-de-waarde-van-je-huis~a59563d9/

https://www.funda.nl/meer-weten/verkopen/huis-verkopen-energielabel-belangrijk/.

Alles over je huis verduurzamen

Wil je meer weten over het energielabel of over het verduurzamen van je huis? We geven je er graag informatie over. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel met ons op Indebuurt.nl of neem contact met ons op.